Hvem er vi?

Hvem er vi?

 

Svogerslev Kro "anno 2016" er trods den lange historie, i dag en stærk og innovativ Kro.
Kroen har de sidste 3 år gennemgået en betydningsfuld renovering af alle selskabslokaler, værelser, udearealer og helt ny vinkælder.
Vi har lagt os i selen til mange år fremover, at drive dette historiske sted til en endnu højere standard hvor kvallitet og tradition er i højsæde.

// Kim Frost, Restauratør.

 

 

Kroens historie

Svogerslev Kro er grundlagt i 1600-tallet og er blandt de ældste landevejskroer i Danmark. Den var i sin tid stoppested for postvognen fra Roskilde til Hornsherred.

Kroen har en helt speciel charme med de stråtækte længer, bjælkeloftet og indretningen i almuestilen danner fantastiske rammer om enhver selskabelig lejlighed.

"Der var engang for mange år siden..." Sådan begynder et rigtigt eventyr, men dette er ikke et eventyr, det er den skinbarlige sandhed.

Svogerslev kro's hovedbygninger går helt tilbage til slutningen 1600-tallet og har i sine yngre dage hørt til grevskabet under Ledreborg. Kroen fik status som Kongelig Privilegeret Post Kro i 1727, hvor postvognen til Hornsherred kom fra Roskilde og gjorde holdt for at hvile sig og skifte heste.

I 1808 fandt lensgreven af Holstein på, at han ville nedlægge kroen. En af grundene var, at kroen ikke gav afkast nok. Desuden måtte der ikke brændes brændevin trods kroens status som Kongelig Privilegeret Post Kro. Her måtte kun brygges øl, så man måtte hente sin brændevin i Osted ca. 15 km herfra. I november samme år skrev lensgreven et brev til stiftamtmand Treschov, og det hed heri blandt andet: "Da kroholderne har sted for det almindeliges eller for de rejsendes bekvemmeligheds skyld, så er kroholderne herunder grevskabet mig heller ikke magtpåliggende i anden hensigt, uden for så vidt at deres nærværende beboere har deres næring og ophold, thi den indkomst, jeg har af dem, er for ubetydelig til, at jeg derfor skulle ønske deres vedbleven."

Amtmanden ville også gerne have Svogerslev Kro nedlagt, og det begrunder han i et svarbrev således: "Det er sørgeligt at se så mange unge, som ved nyttigere næringsvej kunne gavne staten, at henrive deres kraftfuldeste alder med at være kromænd og øltappere." Amtmanden slutter med denne salut: "Ikke mindst udbreder slagtere og prangere elskovssygen blandt bondealmuen. Endog af den anledning og deres øvrige forlokkelser bør dem ikke give anledning til at opholde sig i landsbyen." Men lensgreven valgte, at bibeholde kroen til han senere valgte at afhænde den.

Med tiden har der været flere ejere. Men trods de mange ejere af nøglen til kroen har den formået og bibeholde sin pragt og charme. Smukt er det, når man på en dejlig sommerdag ser Dannebrog vejre lystigt i den danske sommervind til lystige fuglefløjt. Ligesom på en smuk vinterdag, hvor sneen ligger tungt som et hvidt tæppe og de lange istapper hænger funklende fra stråtaget i sollyset.

I 1950'erne....

Einar Christiansen overtog kroen på tvangsauktion og det blev begyndelsen til den moderne landevejskro vi kender i dag.
Einar havde det mod og midlerne til at vende udviklingen.

I 1962....

Nu blev kroen solgt til Svend Nielsen, som gjorde kroen til en blomstrende  forretning.

I 1970....

Kroen blev opkøbt af Harald Enevoldsen. Han ønskede ikke selv at drive kroen, så forpagtede den til Carsten Jørgensen og Torben Kurtzweg. I denne periode blev den bygning som også i dag rummer værelse 5-12.

I 1983....

Forpagtede Flemmming Petersen kroen af Harald Enevoldsen og allerede i 1984 købte Flemming kroen. Den gamle sal blev restureret og antallet af værelser blev udvidet.
Fru Hanne, Flemmings bedre halvdel er også en stor del af den daglige drift, med kontorarbejde, morgentjener og oldfrue.

I 2011....

Flemming's søn Kim Frost overtager forpagtningen af kroen. Kim fører kroen op til 2100-talles standarder - dog uden at fjerne sjæl og historie.
I dag er der et fast team af 20 personer i køkken, tjenere, oldfrue, stuepiger, morgentjenere og handymand.

 

 

 

 

 

Kim Frost

 

"Blomstring i krisetid" - artikel fra Paperboy

 

 

 

64,196 total views, 2 views today